close
media-146193938207229000

Un tort deosebit de delicios dupa o reteta veche din  anul 1956.

 

Ingrediente

Foile

-5 oua

-125 g zahar

-5 linguri faina

 

Crema

-4 oua

-150 g zahar

-2 batoane ciocolata sau 2 linguri cacao

-200 g unt

-3 linguri zahar pentru glazura

-vanilie

 

Mod de preparare

Se freaca galbenusurile cu zaharul , pana devin ca o crema. Se adauga faina si albusurile spuma. Se unge forma de tort cu unt , se tapeteaza cu faina si se toarna din compozitie astfel ca stratul sa nu fie mai gros decat muchia cutitului. Se coc pe rand 7-8 foi, se scot din tava cat sunt fierbinti.

Pentru crema , se bat ouale intregi cu zaharul si vanilia, dupa gust, pe baie de aburi. Se bate continuu pana se ingroasa. Se adauga ciocolata topita pe baie de aburi cu o lingura de apa sau 2 linguri de cacao frecate cu putin lapte.

Cand crema este gata, se da la o parte, amestecand pana se racoreste. Se freaca untul spuma , apoi se amesteca incet cu crema dupa ce s-a racit de tot. Se aseaza foile una peste alta cu crema intre ele.

Ultima foaie se lasa la o parte, pana  se glaseaza cu zahar ars; se arde zaharul intr-o cratita la foc iute, dar sa nu se tina prea mult pentru ca devine amar. Cand zaharul este complet topit , se toarna peste foaia de tort si se intinde cu ajutoorul unui cutit lung, infierbantat, pana nu se raceste.

Daca totusi se raceste , se pune foaia de tort o clipa in cuptor , sa se inmoaie zaharul si sa se poata intinde. Cat timp se glaseaza foaia de tort se tine pe un fund uns cu ulei, pentru ca picaturile de zahar curse pe margini sa nu se lipeasca de masa. Cu ajutorul unui cutit, pana nu se raceste zaharul complrt, se inseamna foile de tort, apasand bine, ca sa se poata taia tortul usor cand se serveste. Foaia glasata se aseaza deasupra.

Asa ca, spor la treaba si pofta buna!