Tort cu mousse de halva

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 24cm:

Blat:

3 oua

3 linguri de zahar

2 linguri faina

1 lingura de cacao

1 varf de cutit praf de copt

Mousse de halva:

150g halva din floarea soarelui Feleacul

50g ciocolata alba

500ml smantana pentru frisca

10g gelatina

Pentru sirop:

150ml apa

1 lingurita esenta de rom

Decor:

fulgi de cocos

biscuiti zdrobiti

ciocolata

Mod de preparare:

Pentru inceput preparam blatul care este unul clasic de pandispan; batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana acesta se topeste.

Adaugam si galbenusurile treptat si mixam bine dupa fiecare. Faina o cernem impreuna cu cacao, adaugam praful de copt si apoi treptat o adaugam la amestecul de oua, amestecand usor cu o spatula astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.

Turnam amestecul intr-o forma de 24cm tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 180g C timp de 15 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il rasturnam pe un platou.

Preparam siropul; amestecam apa cu esenta de rom. NU mai puneti zahar, mousse-ul este suficient de dulce asa ca renuntati la zahar. Preparam mousse-ul; punem intr-o craticioara la foc mic 150ml smantana pentru frisca impreuna cu halvaua rupta bucatele. Hidratam gelatina in 50ml apa rece.

Amestecam mereu si cand halvaua s-a dizolvat complet iar amestecul este fierbinte, adaugam ciocolata rupta bucatele si gelatina. Bineinteles ca oprim focul inainte.

Lasam sa se raceasca si separat batem smantana pentru frisca. Punem frisca la rece si cand amestecul de halva s-a racit il adaugam putin cate putin in frisca, amestecand cu un tel pana se omogenizeaza. Adaugam si putina esenta de rom si mousse-ul este gata. Punem blatul pe un platou si il incadram cu inelul de metal de la forma de copt. Pe margini in interior punem folie de plastic ( nu este obligatoriu ). Insiropam blatul si turnam mousse-ul cu grija. Bagam tortul la rece minim 3-4 ore ( eu l-am pus de seara pana dimineata).
Indepartam folia cu grija si daca este cazul cu lama unei spatule indreptam marginile tortului.

Preparam decoratiunile; topim ciocolata si pe o foaie de copt trasam braduleti sau stelute sau ce va place voua. Lasam sa se intareasca bine apoi le infigem cu grija in tort. Taiem tortul felii cu un cutit inmuiat in apa si servim.

<
Loading...