close
Traditional

Sanda Marin iti spune ce trebuie sa-i faci ca sa iti iasa gustoasa: Asa iti iese cea mai buna ciorba de perisoare

s604x0_ciorba_de_perisoarew

Ciorba de perisoare cu siguranta va aminteste de copilarie si de bucataria bunicii. Sanda Marin, doamna bucatariei romanesti, iti ofera o reteta simpla, care nu poate da gres!

Secretul consta in a adauga smantana la urma, amestecata cu cele doua galbenusuri ramase si doua linguri de apa rece pentru ca ciorba sa nu aiba aspect branzos.

Ingrediente:

600 g carne macinata
3 morcovi
2 cepe
1 ardei
200 g de smantana (cel putin 20% grasime)
un fir de pastarnac
o radacina de patrunjel
o telina mica
o gulie mica
6 linguri de orez
2 oua
o rosie mare
o lingurita de paprika dulce
verdeata (patrunjel, marar, leustean)
sare
piper
otet
zeama de lamaie sau bors

Mod de preparare:

1. Morcovii, ardeiul, pastarnacul, gulia, patrunjelul, ceapa se curata, se spala si se taie cubulete mici. Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 l de apa si se dau la fiert.

2. Separat, se pun la fiert 500 ml de apa. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez si se oparesc doua minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

3. Carnea macinata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou, a doua ceapa tocata foarrte marunt, o mana de patrunjel verde tocat foarte fin, o lingurita de paprika dulce, sare si piper se adauga si se framanta pentru a obtine compozitia pentru perisoare. Se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici.

4. Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, dupa care se pun perisoarele. Se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, dupa care se pune si rosia decojita si taiata cuburi foarte mici.

5. Se mai da in clocot cateva minute, dupa care se opreste focul si se adauga verdeata. Se acopera cu capacul. Dupa ce s-a mai racit, se adauga smantana, amestecata cu cele doua galbenusuri ramase.

sursa

ARTICOL BONUS – Placinta cu mere

Marul are un aspect frumos, miros parfumat si gust delicios, iar cel mai important, este ca reprezinta un aliment minune pentru organism, care face foarte bine, fiind foarte sanatos!

Este plin de vitamina A, B1, B2 si C. Iar substantele nutritive continute de mar sunt  magneziu, fosfor, fier si porasiu. Unii specialisti spun ca persoanele care consuma mere regulat sunt ferite de probleme la plamani, datorita faptului ca el contine destul de multi antioxidanti. Consunat des marul intareste  oasele, gingiile si curata dintii. Deci este adevarat ca daca mancam un mar pe zi ne tine departe de medic.

Ingrediente
– faina
– 2 kg de mere
– 1 cana cu lapte
– 1 cana cu zahar brun
– 1 pahar cu ulei
– 4 oua
– 1 praf de copt
– coaja de la o lamaie
– 4 plicuri de zahar vanilat
– un praf de sare
– scortisoara

Cum se preapara

Spalam merele bine si cu coaja  cu tot le dam pe razatoare, pentru ca in coaja sunt vitaminele. Intr-o cratita le punem pe foc la calit impreuna cu putin zahar brun. Le lasam sa fiarba pana scade zeama din ele si se ingroasa, iar la final adaugam scortisoara dupa gustul nostru, in functie de cat vrem sa fie de parfumate. Le lasam sa se raceasca.

Intr-un vas amestecam laptele cu zaharul si batem bine pana ce zaharul se topeste. Cand zaharul s-a topit adaugam cele 4 oua si batem bine urmand sa punem si uleiul, amestecand continuu. Stingem praful de copt cu putina zeama de lamaie si adaugam peste compozitie impreuna cu zaharul vanilat si coaja de lamaie. Punem peste compozitie faina pana devine ca o smantana groasa.

Luam tava de la aragaz si o ungem cu putin ulei si punem pe fundul ei hartie de copt. Turnam in tava jumatate din compozitie iar  peste ea merele calite si le acoperim cu cealalta jumatate de compozitie. Merele se vor amesteca putin cu partea de jos dar nu este problema. Punem placinta la copt pentru 30 de minute. Dupa trecerea celor 3o de minute o incercam cu scobitoarea. Daca pe ea nu se ia aluat este gata daca se ia o mai lasam putin.Va veti incanta papilele gustative cu o placinta pufoasa si parfumata, care se serveste dupa ce se raceste!

Asa ca spor la treaba si pofta buna!