Prajitura cu ness, frisca si nuci

Iata reteta pentru o prajitura festiva, pentru ca tot se apropie sarbatorile.

 

Ingrediente

Blatul

-5 albusuri

-2 galbenusuri

-6 linguri zahar

-3 linguri nuca macinata

-1 varf cutit sare

-3 linguri faina

-1 lingurita esenta de vanilie

 

Crema de ness

-3 galbenusuri

-4 linguri zahar

-1 lingura ness

-200 ml lapte

-2 linguri faina

-100 g unt

-200 ml frisca lichida

-1 plic zahar vanilat

-nuci prajite , tocate pentru ornat

 

Mod de preparare

Pentru blat, bati albusurile spuma cu sarea. Adaugi treptat zaharul si continui sa mixezi pana se dizolva acesta. Incorporezi treptat galbenusurile, faina ,nuca si vanilia, amestecand delicat, de jos in sus. Tapetezi tava de 20×25 cm  cu hartie de copt umezita si intinzi compozitia. O coci la foc mic spre mediu , circa 40 de minute.

Pentru crema, amesteci intr-un vas cu pereti grosi, galbenusurile, nessul, zaharul si faina. Adaugi treptat laptele si fierbi crema pe foc mediu, amestecand pana se ingroasa ca o smantana.

Racesti crema imediat intr-o oala cu apa rece. Adaugi lingura cu lingura, in untul frecat spuma cu zaharul vanilat. Tai blatul in doua foi. Ungi o foaie cu crema de ness, apoi cu frisca batuta cu zaharul vanilat. Acoperi cu adoua foaie si repeti straturile de crema. Presari deasupra nucile si o dai la rece pana a doua zi.

Asa ca, spor la treaba sipofta buna!

ARTICOL BONUS – RULADA CU CIOCOLATA

Cat de mult am incerca sa stam departe de dulciuri la un moment dat pofta invinge vointa.  Iar astazi m-am gandit sa va scriu reteta de rulada cu ciocolata care in familia noastra este preferata, si chiar duminica am preparat-o. Iata cum se face:

Ingrediente

Blatul

7 linguri cu zahar brun
7 oua
3 linguri cu cacao
3 linguri cu faina
2 linguri cu unt
1 pahar de sirop
Crema

3 linguri cu cacao
150 g de unt
250 g lapte pref
200 g de zahar brun
300 g nuci pisate
esenta de rom

Mod de preparare

Separam ouale dupa ce le-am spalat. Batem spuma albusurile cu un praf de sare iar cand acestea s-au intarit adaugam zaharul putin pate putin si batem pana ce acesta se  topeste. Adaugam galbenusurile pe rand amestecand continuu.

Punem peste compozitia obtinuta faina cernuta in ploaie si amestecam usor de jos in sus in forma de para. Adaugam  cacaoa cernuta si amestecam usor pana se incorporeaza in compozitie. Ungem o tava cu unt si punem hartie de copt peste care turnam compozitia.

Punem tava in cuptorul incins, la foc tare 7 minute dupa care lasam focul mai mic si mai coacem blatul 15 minute. Scoatem tava si rasturnam blatul pe un prosop umed si rulam prosopul.

Lasam blatul asa sa se raceasca. Pana ce acesta se raceste pregatim crema. Intr-o cratita cernem o cana de lapte praf si 3 linguri de cacao, le amestecam bine. Pregatim siropul dintr-o cana de apa si un de zahar, le fierbem pana se ingroasa.

Turnam incet siropul fierbinte peste laptele praf si cacao mixand la viteza mare sa nu se formeze cocoloase. Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana se ingroasa. Oprim focul si peste crema punem untul, nucile, esenta de rom si o lasam sa se raceasca.

Scoatem blatul din prosop si il umplem cu crema dupa care il rulam iar si il asezam pe un platou. Il bagam la frigider pentru o ora, dupa care putem sa savuram rulada cu ciocolata.

Asa ca spor la treaba si pofta buna!

Loading...