close
media-145302042672954600

O prajitura delicioasa si pufoasa. Nu framanta mult acest tip de aluat, altfel devine prea tare dupa copt.

 

Ingrediente

Aluatul

-500 g faina

-250 g unt

-100 g zahar pudra

-3 oua

-2 linguri smantana

-1 praf sare

-2 galbenusuri pentru uns

 

Umplutura

-1.5 kg mere

-150 g zahar

-60 g stafide

-1 lingurita scortisoara

 

Mod de preparare

Amesteca ingredientele pentru aluat. Framanta si imparte in doua. Da-le la rece cat pregatesti umplutura. Curata merele de coaja, da-le pe razatoarea mare , apoi scurge-le. Tine stafidele la hidratare in putin rom .

Intinde prima foaie de aluat, aseaz-o in tava si inteap-o din loc in loc cu furculita.Pune merele si stafidele amestecate cu zahar si scortisoara si niveleaza. Intinde deasupra cealalta foaie de aluat. Unge cu galbenus si coace prajitura 50 de minute. Serveste-o rece pudrata cu zahar.

Asa ca, spor la treaba si pofta buna!

RETETA BONUS – Placinta cu dovleac

Cand vine vorba de placinte nu cred ca este cineva care se da inapoi sa nu le consume, mai ales daca sunt cu legume. Placintele pe parcursul timpului au inceput sa fie umplute cu diferite alimente fie carne, legume sau fructe.

Dovleacul  contine vitaminele A si E, saruri minerale si hidrati de potasiu si carbon atat de necesari organismului nostru. El ajuta pielea sa nu imbatraneasca. Dovleacul este sarac in calorii de aceea este recomandat in curele de slabit. Asa ca, daca sunteti la dieta dar totusi aveti pofta de ceva dulce, o placinta cu dovleac este cea mai buna solutie.

Ingrediente

1 kg de dovleac
250 g de unt
500 g de faina
200 g de smantana
3 oua
200 g de zahar brun
scortisoara
sare

Mod de preparare

Cernem faina si in mijloc ii facem o adancitura in care punem smantana, 2 oua, 120 g de unt si sare. Framantam un aluat tare pe care il punem in frigider pentru 50 de minute. Dupa trecerea timpului scoatem aluatul de la frigider si il mai framantam 1o minute cu restul de unt. Il bagam iar la frigidet pentru 50 de minute. In acest timp pregatim umplutura.

Curatam dovleacul de coaja si il dam pe razatoare. Punem intr-o cratita dovleacul impreuna cu zaharul si il lasam sa se faca pana scade zeama lasata de el dar amestecam continuu. Oprim focul si adaugam peste dovleac scortisoara si un ou.

Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua. Facem 2 foi groase de 1, 5 cm. Intr-o tava de aragaz unsa  in care am pus hartie de copt asezam prima foaie iar peste ea punem dovleacul parfumat cu scortisoara si deasupra lor punem cealalta foaie de aluat.

Incalzim cuptorul si coacem placinta la foc potrivit aproximativ 40 de minute pan ce aceasta se rumeneste. O scoatem din cuptor si o pudram cu zahar vanilat. Dupa 40 de minute o taiem in forme geometrice dupa bunul nostru plac.

Asa ca spor la treaba si pofta buna!