close
peltea-de-gutui-1024×724

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 120 min
Gata in: 2 ore, 0 min

INGREDIENTE

1 kg gutui
3-4 mere roşii
1 kg zahăr
sucul de la o lămâie
1-2 litri apă

PREPARARE

1. Gutuile se spală, se şterg cu o cârpă de puf şi se taie bucăţele mici. Fructele nu trebuie curăţate de coajă şi nici nu li se scoate mijlocul care conţine o cantitate mare de gelatină.

2. Gutuile tăiate se pun într-o cratiţă cu apă şi se adaugă şi merele roşii, tăiate în sferturi, apoi se lasă la fiert la foc mic, 60 de minute, până ce gutuile devin foarte moi.

3. Compoziţia se ia de pe aragaz şi se lasă să se limpezească timp de 30 de minute, după care zeama se strecoară printr-un tifon des.

4. La un litru din zeama obţinută se adaugă zeama de lămâie şi kilogramul de zahăr şi se amestecă până se topeşte, apoi se fierbe la foc iute, luând spuma ori de câte ori este necesar.

5. Pelteaua se ia de pe foc atunci când este legată şi se toarnă fierbinte în borcane.

sursa

RETETA BONUS

Ghiveci de legume la borcan

Toamna cand pietele abunda de legume trebuie sa profitam de ele si sa facem un ghiveci gustos, aromat si plin de vitamine. Iar cand in congelator nu mai avem loc pregatim acest ghiveci pe care putem sa-l servim  langa friptura sau ca garnitura langa orez. Este usor de facut dar ca si timp dureaza ceva, depinde cat de repede curatati legumele, si cat ajutor aveti din partea familiei.

Ingrediente

2 kg de rosii
1 kg de fasole verde
1 kg de dovlecei cruzi
1 kg de ardei grasi
1 kg de morcovi
o conopida
o varza
700 ml de ulei
1 legatura patrunjel verde
1 legatura marar verde
piper
sare
foi de dafin

Cum se prepara

In primul rand trebuie sa spalam rosiile si sa le trecem prin sita, ca sa le separam de pielite si seminte. Apoi spalam  si curatam toate legumele si le taiem bucati mai mari. Separat, intr-o cratita  punem uleiul, impreuna cu toate legumele, cu verdeata tocata marunt, piperul, foile de dafin si potrivim gustul cu sare. Bagam cratita cu legume la cuptor si o lasam in jur de 1,5 ore. Cand ghiveciul a scazut si legumele s-au facut  oprim focul. Sterilizam borcanele. Este foarte important sa sterilizam borcanele, ca ghiveciul sa reziste peste iarna si sa nu se acreasca!

Punem ghiveciul in borcane, fierbinte si le capsam bine. Acum bagam borcanele la cuptor pentru sterilizare 30 de minute.  Dupa scurgerea timpului oprim focul, iar borcanele fierbinti le punem intr-o patura groasa si le impaturim bine. Le tinem asa pana a doua zi cand ele se vor racii.

Punem borcanele pe raftul din camara racoroasa si intunecata cu gura in jos. La iarna cand viscolul va sufla afara iar noi vom deschide un borcan cu ghiveci bine aromat  si gustos  va fi o adevarata sursa de vitamine pentru organismul nostru.

Asa ca, spor la treaba  si pofta buna!