close
International

Paine indiana cu spanac – Palak Paratha

CIMG3243_Fotor

Paratha sau Parantha este o paine tipic indiana ce provine din partea de nord, extrem de populara aici.

Exista multe variante ale parathei, de la cele simple, la cele cu umplutura si pot fi facute sub diferite forme- rotunde, patrate, dreptunghiulare, triunghiulare.

Nu foarte aspectuoasa, dar deosebit de buna, delicioasa chiar si mai ales foarte hranitoare.

Ingrediente pentru 20 buc

-3 cani de faina din grau integral
-500- 1000 g spanac proaspat
-1 lingurita coriandru pulbere
-1 lingurita praf de chimen
-1/2 lingurita praf de ardei iute rosu
-1/4 lingurita praf de * asafoetida, optional ( puteti inlocui cu 2 catei de usturoi, zdrobiti)
-1/2 lingurita turmeric pudra
-3 linguri ghee / unt, topit si racit
-putina apa, dupa cum cere aluatul
-sare, dupa gust
-ulei
-ghee (unt clarifiat), pentru prajit parathas

-iaurtul / smantana, pentru servit, optional

Preparare

Mixati spanacul intr-o pasta fina fara a adauga apa.
Separat, adaugati la faina, coriandru, chimen, ardei iute rosu, asafoetida ( optional), pasta de usturoi, turmeric, sare, pasta de spanac ( inclusiv lichidul rezultat din timpul mixarii) si omogenizati.
Inglobati ghee si incepeti sa framantati. Daca aluatul nu se leaga, puneti cate putina apa, iar daca este prea moale, adaugati faina.

Framantati cel putin 5- 8 min pentru a forma un aluat elastic, neted si mediu-moale.
Ungeti suprafata aluatului cu ulei, acoperiti cu un bol si dati la rece ( in frigider) pentru 2- 3 ore. Daca va grabiti, acoperiti aluatul uns cu un servet si lasati la temperatura camerei pentru circa 20- 30 min.
Scoateti pe masa usor infainata, impartiti aluatul in parti egale, de marimea unei mingi de glof, rotunjiti-le intre palme sub forma de bile, netede si fara fisuri. Pastrati-le acoperite.

Intindeti fiecare bila intr-o foaie rotunda cu diametrul de 12- 15 cm si grosime de 5- 6 mm.
Ungeti cu ulei, presarati cu faina si indoiti in doua ( obtineti un semicerc).
Ungeti cu ulei, presarati cu faina si indoiti in doua ( obtineti un triunghi).

Intindeti din nou intr-o foaie de aluat, pastrand forma de triunghi, pana are o grosime de 2,5- 3 mm.
Procedati identic cu toate bucatile de aluat si puneti-le stivuite cu hartie de copt intre ele.
Incingeti bine o tigaie ( recomandata este cea de fonta), apoi puneti la prajit o paratha si lasati-o pana ce aluatul se umfla.

continuarea

loading...