close
NUCI-800×500

Un desert , aromat care imi aduce aminte cu mare drag de copilarie , cand bunica mea era cea mai iscusita gospodina in prepararea lor.

 

Ingrediente

Aluatul

-1 cana zahar

-1 cana ulei

-1 plic praf de copt

-3 oua

-esenta de vanilie

-coaja rasa de la o lamaie

-500-600 g faina

-sare

 

Crema

-400 g crema de ciocolata

-300 g nuci macinate

 

Mod de preparare

Pentru aluat, se bat ouale, se adauga zaharul, uleiul, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilia, un praf sare si praful de copt amestecat cu faina , apoi cernute.

Se formeaza o coca cat mai vartoasa din care se modeleaza bilute de aluat, care se pun in forma de nuci si se coc pe flacara de la aragaz.

Pentru crema, se amesteca crema de ciocolata cu nucile macinate si cojile zdrobite care au ramas  dupa ce s-au decupat cojile de nuca coapte. Se umplu jumatatile de nuca cu crema si se unesc.

Asa ca, spor la treaba si pofta buna!

ARTICOL BONUS – Tort  fantastic

Torturile sunt prajituri fine si delicioase cu diferite umpluturi si arome care sunt servite  cu ocazia unor aniversari si zile festive.

In mare parte vointa noastra este depasita atunci cand avem pofta de ceva dulce si trebuie sa ne incantam papilele gustative  cu o portie de tort. Dulciurile nu sunt recomandate a fi consumate constant, ci doar ocazional, deoarece zaharul consumat in cantitati mare este daunator organismului. Dar atunci cand aveti ocazii speciale, va puteti incanta membrii familiei cu un „Tort fantastic” foarte gustos si savuros.

Ingrediente

80 de grame de cacao
2 linguri de faina
150 g de zahar brun
8 oua
1 pachet de unt
250 g de zahar pudra
7 linguri de apa
4 plicuri de zahar vanilat
nuca

Cum se prepara

Zaharul brun, cacaoa si apa se pun intr-o cratita de 2,5 l pe foc si se amesteca pana se ingroase. Se ia de pe foc si se lasa la racit mestecand in ea din cand in cand. Amestecam zaharul pudra cu untul pana ce acesta se face spumos adaugand si zaharul vanilat.

Peste aceasta compozitie adaugam galbenusurile unul cate unul amestecand continuu. Adaugam in continuare crema de cacao in compozitia cu unt cate o lingura si amestecam  pana ce aceasta s-a terminat si s-a incorporat bine cu untul.

Intr-un castron oprim din crema obtinuta un sfert. Restul de crema se pune in frigider. Crema oprita in castron se amesteca cu faina si albusurile batute spuma.

Cand se face incorporarea, amestecam usor de jos in sus in forma de para. Ungem forma de tort si ii punem hartie de copt. Turnam compozitia obtinuta in ea si bagam la cuptor pentru coacere la foc mic. Nu umblam la cuptor in primele 15 minute ca blatul sa nu se lase.

Cand acesta se desprinde de peretii formei  este gata. Il lasam la racit. Taiem blatul in 3 foi si il umplem cu crema din frigider, dar atentie, doar dupa ce blatul este complet racit.

Il ornam cu crema, ii presaram de jur imprejur nuca si il imbracam in ciocolata rasa. Il punem la frigider pentru 2 ore. Gata! Acum aveti un tort super gustos, iar cineva din familie cu siguranta va cere doua portii!

Asa ca spor la treaba si pofta buna!