Mama, cum i-a facut-o!

Un profesor de filozofie statea in fata studentilor sai avand cateva obiecte in fata lui. / Cand a inceput ora, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre cu diametrul de aproximativ 5 cm. / Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin. / Au fost cu totii de acord ca este plin. / Apoi a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. / Desigur ca acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere. / Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin. / Au fost din nou de acord ca este plin. / Si au ras.

Apoi a luat o cutie cu nisip si l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur nisipul a umplut spatiul ramas liber. / „Acum, spuse profesorul, vreau sa recunoasteti ca aceasta este viata voastra. / Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul de viata, sanatatea si copiii vostrii, lucruri care, chiar daca totul este pierdut si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa. / Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina. / Nisipul reprezinta lucrurile mici, care completeaza restul. / Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. / La fel se desfasoara si viata voastra:

Daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante. / Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra. / Jucati-va cu copiii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la dans. / Va ramane mereu destul timp sa mergeti la servici, sa faceti curat in casa, sa dati o petrecere sau sa duceti gunoiul. Aveti grija de pietrele mari in primul rand, de lucrurile care intr-adevar conteaza. Stabiliti-va prioritatile, restul este doar nisip.”

Un student a luat borcanul, care cu toti erau de acord ca este plin, si a turnat in el o sticla de bere. / Berea a umplut spatiile ramase libere si a umplut cu adevarat borcanul. / Morala: Nu conteaza cat de plina iti este viata, mereu ramane loc pentru o bere!

<
Loading...