close
Desert

Gogoși umplute, cu sos de vin

gogosi-umplute-cu-sos-de-vin

Ca să rămânem în alonja sărbătorii – și să gătim ceva mai iute un preparat dulce de-mbiat sufletul zburdalnic al fiecăruia dintre noi, vă învăț azi cum se prepară gogoșile în sos de vin.

Ai trebuință-ntâi de o făină bună și-abia cernută (1,200 kg), de 15 ouă, 4 căni cu zahăr și 3 căni de lapte. drojdie – cât o nucă, vin roșu – un litru, coajă rasă de lămâie, vanilie (o jumătate de baton sau o esență), nuci – 300 g, unt, tot pe-atât, și 600 g de marmeladă bună. Sare.

Modul de preparare

Toată făina o amesteci cu 7 ouă, o cană de zahăr, laptele tot, drojdia, sarea și coaja de lămâie. Frămânți un aluat și-l lași ca să dospească. Întinzi din el mai foi din care tai bucăți egale (cât de cât).

Le umpli cu marmelada amestecată bine cu zahăr (100 g) și nucă măcinată (200 g). Lipești pe margini, să țină umplutura bine.

Tăvălești gogoșelele umplute prin unt topit și nucă măcinată și-apoi le pui în tavă, să le coci, pentru un sfert de ceas sau pe-ntrecute.

Sosul îl faci din vin și ouă, zahăr și arome. Pe foc pui vasul și amesteci bine, cu lingura de lemn, până ce simți că-i crema omogenă și spumoasă. O torni peste gogoșile fierbinți, pe care-ai prsărat un pic de zahăr (ori o așezi alături, într-un bol, să-nmoaie-ntrânsul fiecare) și-aduci la masă.

Sursa: AntenaSatelor