Ghiveci de legume la borcan

Frunza a inceput sa rugineasca semn ca toamna a venit, iar noi trebuie sa incepem sa ne aprovizionam camara pentru iarna.

Toamna cand pietele abunda de legume trebuie sa profitam de ele si sa facem un ghiveci gustos, aromat si plin de vitamine. Iar cand in congelator nu mai avem loc pregatim acest ghiveci pe care putem sa-l servim  langa friptura sau ca garnitura langa orez. Este usor de facut dar ca si timp dureaza ceva, depinde cat de repede curatati legumele, si cat ajutor aveti din partea familiei. 

Ingrediente

2 kg de rosii

1 kg de fasole verde

1 kg de dovlecei cruzi

1 kg de ardei grasi

1 kg de morcovi

o conopida

o varza

700 ml de ulei

1 legatura patrunjel verde

1 legatura marar verde

piper

sare

foi de dafin

Cum se prepara

In primul rand trebuie sa spalam rosiile si sa le trecem prin sita, ca sa le separam de pielite si seminte. Apoi spalam  si curatam toate legumele si le taiem bucati mai mari. Separat, intr-o cratita  punem uleiul, impreuna cu toate legumele, cu verdeata tocata marunt, piperul, foile de dafin si potrivim gustul cu sare.

Bagam cratita cu legume la cuptor si o lasam in jur de 1,5 ore. Cand ghiveciul a scazut si legumele s-au facut  oprim focul. Sterilizam borcanele. Este foarte important sa sterilizam borcanele, ca ghiveciul sa reziste peste iarna si sa nu se acreasca! 

Punem ghiveciul in borcane, fierbinte si le capsam bine. Acum bagam borcanele la cuptor pentru sterilizare 30 de minute.  Dupa scurgerea timpului oprim focul, iar borcanele fierbinti le punem intr-o patura groasa si le impaturim bine. Le tinem asa pana a doua zi cand ele se vor racii.

Punem borcanele pe raftul din camara racoroasa si intunecata cu gura in jos. La iarna cand viscolul va sufla afara iar noi vom deschide un borcan cu ghiveci bine aromat  si gustos  va fi o adevarata sursa de vitamine pentru organismul nostru.

Asa ca, spor la treaba  si pofta buna!

Loading...