Ghiudem de casa

Ghiudemul  este un mezel si este un preparat traditional al armenilor. Reteta a fost tinuta special secreta multi ani pana in 1932 cand a fost descoperita. Se spune ca ghiudemul pe timpuri era foarte cautat de germani atunci cand serveau o halba cu bere.

La originile retetei stau bine combinate portii din carne de porc, vita si oaie. Ghiudemul se seveste taiat in feliute foarte subtiri  la inceputul mesei  si la bere. Mare atentie: cei care au stomacul sensibil nu-l prea tolereaza.

Ingrediente

5 kg carne de oaie

3 kg carne de porc

2 kg carne de vita

cimbru

usturoi

piper macinat

chimen macinat

ienibahar

scortisoara

sare

mate de oaie

Cum se prepara

Primul pas in prepararea acestei retet este sa spalam bine carnea si sa o lasam la scurs. O tocam bucatele dupa care o trecem prin masina de tocat. Punem carnea tocata intr-un vas mai mare si o amestecam cu toate condimentele dupa gust. Curatam usturoiul, il pisam si ii punem putina apa si il amestecam cu carnea. Potrivim gustul cu sare.

Spalam bine matele de oaie in mai multe ape si le radem cu lama de la cutit pe ambele parti. Le frecam cu sare si le punem in apa cu otet pentru 6 are sa iasa mirosul din ele.

Matele de oaie trebuie sa fie mai groase. Dupa trecerea  timpului le spalam in cateva ape. Atasam la masina de tocat tulumba pentru carnati si umplem matele cu carne. Cand carnatii sunt gata ii legam la capete si ii asezam pe o masa unii langa altii peste care punem o fund mare din lemn si peste el o greutate.

Vor sta asa la presat 3 zile la loc racoros. Dupa trecerea celor 3 zile ii afumam  o jumatate de zi. Ii lasam la vant 5 zile sa se usuce. Ghiudemul este un produs picant si se seveste la aperitiv.

Asa ca, spor la treaba si pofta buna!

sursa foto

Loading...