close
557x315_galuste-de-aur-349135

Un desert delicios!

 

Ingrediente

-250 g faina

-50 g unt

-50 g zahar

-2 galbenusuri sau 1 ou intreg

-1 lingurita rom

-coaja rasa de la o lamaie

-putina sare

-20 g drojdie

-130 ml lapte

-150 g nuci macinate

-150 g unt

-100 g zahar tos

-1 plic zahar vanilat

-gem , dupa plac

 

Mod de preparare

Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul pana cand se lichefiaza. Se subtiaza cu 50 ml lapte, se amesteca apoi cu o lingurita cu varf de faina si se lasa 15 minute la cald sa creasca.

Dupa ceea, se adauga galbenusurile sau oul intreg, untul topit caldut, sarea, coaja de lamaie, romul si restul de lapte si de faina. Aluatul se framanta bine, 8 minute cu mana. Se lasa sa creasca la cald , 20 de minute, pana cand isi dubleaza volumul, apoi se intinde pe masa in foaie dreptunghiulara cu grosimea de 1/2 cm, care se taie in patrate cu latura de 5 cm.

Pe fiecare patrat se pune cate 1/2 lingurita gem mai vascos. Se aduna marginile patratului intre degete, iar partea rotunda care inveleste gemul se trece prin untul topit caldut, apoi prin nuca macinata, amestecata cu zahar si cu zahar vanilat.

Galustele se aseaza una langa alta, inghesuite, intr-o cratita de 2 l  sau forma de cozonac una bine cu unt, in asa fel incat partea unsa a uneia sa se alature cu partea neunsa a celeilalte. Peste acest rand se aseaza unul la fel, ca galustele sa ajunga la jumatatea formei. Se lasa sa creasca 30 de minute, intr-un loc caldut, apoi forma se introduce in cuptorul bine incalzit unde se lasa 30-40 de minute.

Nu se deschide cuptorul 20 de minute, dupa ceea se poate reduce focul, in cazul in care cuptorul rumeneste prea tare. Dupa ce s-a scos din cuptor forma se rastoarna pe un platou. Galustele desprinse una de alta, se sevesc calde, pudrate cu zahar vanilat.

Asa ca, spor la treaba si pofta buna!