Cum sa fierbi un ou fara sa dai gres. Metoda recomandata de oamenii de stiinta

De ce nu este asa de usor? In primul rand, pentru ca oul este alcatuit din doua parti, albus si galbenus, care reactioneaza diferit la temperaturi diferite.

Potrivit stiintei insa, exista o metoda care nu da gres.

Chef J. Kenji López-Alt explica in cartea sa de bucate “The Food Lab: Better Home Cooking Through Science” ca temperatura ideala pentru albusuri este de 82 grade Celsius – doar asa proteinele continute solidifica intr-un albus ferm, dar moale la atingere.

 

Cand vine vorba de galbenusuri insa, temperatura ideala este cu 10 grade mai mica. Asa ca, el propune urmatoarea metoda: pune ouale in apa care fierbe, lasa-le 30 de secunde, apoi adauga putina gheata ca sa scazi temperatura. Lasa apa sa ajunga din nou la temperatura de fierbere si mai gateste-le 11 minute la 88 grade Celsius. Delicios, spune el.

Desigur, metoda lui este cam pretentioasa.

Daca nu ai timp si rabdare sa o incerci, iata o metoda mai simpla sa fierbi ouale perfect de fiecare data si apoi un truc ca sa cojesti un ou fiert in cateva secunde.

 

<
Loading...