Cozonac cu nuca

Pe masa de Craciun va trebui sa existe si nelipsitul cozonac  pe care fiecare il preparam in felul nostru. Dar astazi va scriu o reteta simpla pentru doi cozonaci.

Ingrediente

Aluatul

-300 g faina

-75 g untura

-75 g unt moale

-2  oua

-1 lingura zahar pudra

-1 pahar lapte cald

-1 lingura cu varf de smantana

-1/2 cub drojdie proaspata

-sare

Umplutura

-200 g zahar

-200 g nuca macinata

-2 oua

-1 lingura unt

-1 lingura faina

-putina sare

Mod de preparare

Frecati intr-un bol drojdia cu zaharul , pana obtineti o crema apoi adaugati laptele si o lingura de faina. Lasati sa creasca maiaua intr-un loc caldut. Separati unul dintre oua, oprind albusul pentru umplutura. Incalziti un fund si cerneti faina in forma de movila , apoi faceti o gaura in mijloc si asezati untul, untura , oul, galbenusul, maiaua , smantana si sarea.

Framantati  un aluat de consistenta moale-medie timp de 15 minute. Asezati aluatul intr-un vas mare , acoperiti-l si lasati-l sa creasca la loc cald  o ora. Incingeti cuptorul. Impartiti aluatul in doua. Separati ouale pentru umplutura. Bateti albusurile impreuna cu el ramas de la aluat, adaugand zaharul si miezul de nuca.

Cu mana unsa cu unt intindeti aluatul in doua si impartiti umplutura pe acesta. Rulati foile prin rasucire, apoi asezati –le in formele unse cu unt si tapetate cu faina, dupa care ungeti-le cu galbenus. Coaceti cozonacii in cuptor 40 de minute , apoi scoateti-i si culcati formele intr-o parte ca sa nu se lase.

Asa ca, spor la treaba si pofta buna!

sursa foto

<
Loading...