close
Traditional

Cartofi copti cu branza si ciuperci, la cuptor

18700320_10155442446355407_4220447543964802386_n_Fotor

Recomandat pentru toti fanii cartofilor si ciupercilor, deopotriva

O varianta aspectuoasa, o “ faţa “ apetisanta, noua si tare gustoasa de cartofi copti la cuptor, gatiti in stil suedez.

In retetele internationale i-am gasit cu denumirea cartofi Hasselback. Numele l-au imprumutat de la restaurantul Hasselbacken din Stockholm unde au fost serviti pentru prima data in acesta forma de eventai sau acordeon.
Modelul a fost repede adoptat si adaptat de alte restaurante si bucatari celebri.

In mod traditional in fantele create prin felierea cartofului se pun bucatele de unt, sare si piper, dar in functie de gust si dorinte se pot pune si multe altele…feliute de cascaval sau branzeturi, usturoi sau ceapa, ciuperci ori sunculita / bacon, ierburi aromatice, etc.

Important este ca la final sa se prezinte pe masa “ cartofi aratosi “, cu un invelis aproape crocant ca al cartofilor prajiti, cu un mijloc moale ca un piure, dar care, in esenta, nu e decat un cartof copt deghizat.

In acest context, aveti mai jos o reteta simplu de facut, in care se imbina perfect gustul cartofului copt cu cel al ciupercilor prajite si al branzei si va asigur ca nu veti munci mai mult decat va ia sa pregatiti o tava cu cartofi feliati, rumeniti la cuptor.

Pot fi serviti ca o mancare in sine sau ca garnitura.
Ingrediente

-2-4 cartofi, de marime medie
-ciuperci champignion, feliate cu codita cu tot
-1 ½ linguri parmezan, ras
-1 lingurita sare
-2-3 linguri unt, topit
-2-3 linguri verdeata ( patrunjel / cimbru / marar) sau 1- 2 linguri de verdeturi uscate
-4-6 linguri cascaval ras / branza rasa

Preparare

Curatati cartofii de coaja, dupa care ii taiati in felii subtiri, transversal pe lunginea lor, dar nu de tot.

Lasati o portiune netaiata, atat cat sa tina feliile impreuna. Puteti folosi coada de la doua linguri de lemn, puse deoparte si de alta a cartofului, ca sa preveniti cutitul sa taie pana jos.
Despartiti apoi cu grija feliile, puneti intre ele ciuperci feliate si presarati putin parmezan ras.
Asezati cartofii intr-un vas termorezistent.

continuarea

loading...